IJver, Filmmaken en workshops
IJver, Filmmaken en workshops

Dialoog

In 2 teams wordt gewerkt aan dezelfde scene. Om beurten worden zinnen bedacht, vormgegeven, gefilmd en toegevoegd aan het verhaal

  • workshop | 100-180 min
  • groep | 30 leerlingen
  • taken | regie / acteur / foley* / muziek / camera / licht / opname / mengtafel / schrijver
  • media | fictie / filmmaken / filmtaal / filmstudio / geluid / script / acteren / samenwerken

*foley is een technische term voor het maken van geluiden bij een speelfilm, vernoemd naar de uitvinder Jack Foley


1 gesprek 2 teams

In een dialoog-workshop werken twee groepen in 2 verschillende lokalen aan dezelfde film.  In deze film lijkt het of twee karakters samen aan dezelfde tafel een gesprek voeren. In werkelijkheid heeft de ene groep alle zinnen opgenomen die worden uitgesproken door het ene karakter en de andere groep die van de andere. Voordat we de groep splitsen wordt eerst de aanleiding van het verhaal samen bedacht. Vanaf het moment dat de groepen uiteen gaan wordt steeds beurtelings een zin bedacht, vormgegegeven en opgenomen. Een harde schijf met hierop de opgenomen zinnen vormt de enige vorm van communicatie tussen de teams. Hetzelfde filmpje krijgt zo gestalte terwijl het wordt bedacht en gemaakt. Iedere keer krijg je als team weer een antwoord dat je totaal niet verwacht en moet je proberen je verhaal een nieuwe wending te geven en de informatie van het andere team naar je hand te zetten. Het werkt voor de jongeren als een spel waarin ze elkaar de loef af willen steken en dit moet via film en de filmische vertelconstructie van de dialoog.

samenwerking  

Binnen de teams wordt gewerkt aan de samenwerking en het langzaam, hands-on onder de knie krijgen van alle filmische middelen. In ieder team heeft iedereen een taak bij het filmen van de shots. Deze taken komen overeen met de taken die ook gebeuren bij het maken van bioscoopfilms, met dien verschille dat veel zaken die bij professionele films na elkaar in het maakproces gebeuren in de IJver studio tegelijkertijd plaatsvinden. Dit noodzaakt iedereen tot veel onderlinge afstemming.

de studio en het maakproces

In de IJver filmstudio’s zit het hele filmmaakproces verscholen. Alleen de volgorde waarin dingen gebeuren is anders. Ten eerste bedenken we het script terwijl we de film maken. Daarna nemen we evenals in werkelijke cinema het geval is alle beeld en geluid apart van elkaar op. In een normale film wordt echter eerst het beeld opgenomen en vervolgens alle geluid er weer bij gemaakt. Wij laten deze taken tegelijk plaatsvinden in onze filmset/studio’s. Hierdoor moet er heel veel extra worden afgestemd, is iedereen tegelijk bezig, kunnen we veel testen en proberen en hebben we direct resultaat !!

kortom

Kortom, wat in het resultaat lijkt op een soms wat verwarrend, maar verder “normaal gefilmd” gesprek, is eigenlijk het produkt van op twee plekken zwoegen en zweten om dingen tegelijkertijd te laten werken en langzaam al proberend en testend, rol voor rol, middel voor middel dat alomvattende medium film een beetje voor je te laten werken. Afhankelijk van het cognitief niveau van de groep, maar ook de duur van de workshop ligt de nadruk soms meer op hoe de filmische middelen daadwerkelijk werken en we een kijker kunnen manipuleren en soms meer op het überhaupt een samenwerkingsverband bewerkstelligen, waarmee we iets voor elkaar kunnen krijgen.